Često postavljana pitanja

Koliko su zahtevne ove rute i da li mogu da ih izvezem?

-Staza za GRANfondo je zahtevna i odgovara dobro pripremljenim učesnicima, dok je staza za MEDIOfondo znatno manje zahtevna, ali imajte u vidu da je i kraća staza projektovana tako da od slabije pripremljenih učesnika izvuče maksimum i pruži im osećaj velikog zadovoljstva ako uspeju da je savladaju.

Šta ako ne uspem da izvezem ni manju rutu ili sam započeo veliku, pa ne mogu više?

-Ukoliko ste odučili da odustanete od dalje vožnje, ne prenagljujte sa odlukom – predahnite na okrepnim zonama, pa pokušajte još jednom da nastavite i završite trku. Ukoliko ipak odlučite da odustanete, tu je „metla“ koja će vas i vaš bicikl udobno dovesti do cilja.

Da li moram odmah da se opredelim da li ću voziti GRANfondo ili MEDIOfondo?

Ne! Svi voze istu stazu i tek na spustu kod Ralje (oko 38km) možete sami odlučiti da li ćete nastaviti dužom ili kraćom rutom. Ukoliko ne stignete do ključne tačke u vremenskom okviru od 1h30min, bićete automatski preusmereni na MEDIOfondo. Imajte u vidu da je vremenski okvir u kome treba da završite trku i za GRANfondo i za MEDIOfondo isti: 6 časova.

Kako da treniram za ovaj događaj?

-Na sajtu je objavljen 30-todnevni program treninga, a svakoga dana na FB će biti postavljeno detaljno objašnjenje. Ipak, imajte u vidu da je ovo generalni trening plan i da ga je moguće korigovati, tj. prilagoditi sopstvenim potrebama, mogućnostima i obavezama.
-VAŽNO: Obavezno konsultujte svog doktora i/ili specijalistu sportske medicine pre nego što započnete da se pripremate po ovom trening programu, da biste utvrdili da li program odgovara vama i vašim trenutnim fizičkim sposobnostima.

Šta treba da ponesem sa sobom?

Spisak potrebne opreme takođe je postavljen na sajtu i koristite ga u svrhu kontrole da li ste sve što vam je potrebno poneli sa sobom. Pored navedenog, u zavisnosti od vremenskih uslova, potrebno je obući i/ili poneti odgovarajuću garderobu, ili se zaštiti od jakih sunčevih zraka. Vremenski uslovi biće takođe objavljeni na FB.

Šta ukoliko imam defekt ili kvar bicikla?

Ukoliko vam se pokvari bicikl, stanite pokraj puta, okrenite bicikl „naopako“, tj. na sedište i/ili podignite ruku kako bi vas generalni, tj. opšti mehaničar lakše uočio. Ne zaboravite, popravka bicikla jeste besplatna, ali rezervni delovi nisu. Ukoliko nije moguće otkloniti kvar, budite strpljivi i sačekajte „metlu“ da vas udobno odveze do cilja.

Kako da vozim sigurno u grupi?

Uvek budite obazrivi i sa rukama na kočnici. Izbegavajte nagla kočenja kako ne bi ugrozili učesnike koji su iza vas i uvek gledajte ispred sebe a ne u točak onog ispred vas.
-Upozorite ostale učesnike ukoliko nailazite na opasnu tačku (rupu, izbočinu na putu, klizav kolovoz, itd…), tj. uvek ih obavestite pokazivanjem rukom na opasnu tačku. Takođe, ukoliko su nagla skretanja u pitanju, obavestite o promeni pravca ostale učesnike koji su iza vas.
-Ukoliko ste na čelu grupe, imajte u vidu da se grupa nalazi iza vas i da ste vi njen lider. Kada vam je teško na čelu grupe, laktom ili rukom obavestite učesnika iza vas da želite da vas zameni i onda se sklonite na začelje grupe.
-Komunicirajte sa ostalim članovima grupe kako biste se bolje organizovali i bezbednije stigli do cilja. Imajte u vidu da je grupa uvek brža od pojedinca.

Kako da pripremim bicikl?

-Ukoliko vam je bicikl nedavno servisiran, podmažite lanac i proverite funcionalnost bicikla. Ukoliko niste u poslednjih mesec dana bili na servisu, OBAVEZNO idite na kontrolni servis, gde će vam proveriti funkcionalnost celokupnog bicikla. Posebnu pažnju obratite na kočione pakne, gume i pogonski mehanizam i menjače. Ukoliko bilo šta primetite, obratite se serviseru za pomoć.
-Rezervnu unutrašnju gumu, ručnu pumpu i/ili patronu CO2 za brzo punjenje, tj. pumpanje gume, džepni alat i set za krpljenje guma obavezno ponesite sa sobom.

Šta da jedem i pijem pre trke

-Dopunite flašicu, tj. bidon vodom/napitkom na svakoj okrepnoj stanici.
-Unosite dovoljnu količinu tečnosti.
-Nemojte ignorisati znake iscrpljenosti usled pregrevanja organizma.
-Konzumirajte dovoljno tečnosti pre starta i to do 0.3- 0.5 litara na svakih 15 minuta, kako biste bili dobro hidrirani.
-Tokom trke uzimajte tečnost u čestim intervalima, ne dužim od 15 min.
-Hidratacija je veoma važna, kao i konzumiranje sportskih napitaka na bazi glukoze, tj. nije dovoljno imati samo vodu u bidonu. Preporučujemo da nosite dva bidona – jedan sa vodom, a drugi sa sportskim napitkom.
-Značajnije povećajte unos ugljenih hidrata četiri dana pre trke (pirinač, špagete/testenina, ovsena kaša i slično).
-Na dan trke doručkujte ono što obično jedete, tj. nemojte eksperimentisati sa novim proizvodima, jer poslednje što želite je da imate stomačne probleme. Voćni barovi, musli, banane, sedviči sa džemom i komadić čokolade – odlični su izvori energije tokom vožnje!